Καταγγελίες ασθενών με Πνευμονική Ίνωση RDG TEAM 19 Μαΐου, 2024

Καταγγελίες ασθενών με Πνευμονική Ίνωση

Δυστυχώς βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση ο σύλλογός μας να γίνεται ακόμα αποδέκτης καταγγελιών ασθενών με πνευμονική ίνωση, καθώς και αναφορών πνευμονολόγων για απαράδεκτες και επικίνδυνες απορριπτικές αποφάσεις στα αιτήματα τους για έγκριση χορήγησης υγρού οξυγόνου σε ασθενείς με Πνευμονική Ίνωση τελικού σταδίου.
Οι ασθενείς με Πνευμονική Ίνωση τελικού σταδίου, παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες ως προς τις ανάγκες οξυγονοθεραπείας. Η σοβαρότητα της εξέλιξής της νόσου επιφέρει σοβαρή δύσπνοια ακόμη και στην απόλυτη ηρεμία ενώ οι εκτεταμένες αλλοιώσεις στους πνεύμονες και η σοβαρού βαθμού αναπνευστική ανεπάρκεια δημιουργεί στον ασθενή αίσθημα πνιγμού.
Με μεγάλη απογοήτευση και θυμό ήρθαμε αντιμέτωποι ακόμη μια φορά με τον παραλογισμό και την έλλειψη τεκμηριωμένων αιτιών απόρριψης χορήγησης υγρού οξυγόνου σε ασθενή μας τελικού σταδίου, από το Α.Υ.Σ. (Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., το οποίο έχει την αρμοδιότητα από τον Ιανουάριο του 2022 να απορρίπτει ή να εγκρίνει τα εν λόγω αιτήματα των εξειδικευμένων πνευμονολόγων. Σε επανεκτίμηση της αίτησης που πραγματοποίησε το Α.Υ.Σ., μόλις δέκα μέρες μετά και την τελευταία απορριπτική απόφαση που είχε εκδώσει για την εν λόγω ασθενή, κατόπιν πιέσεων και ενστάσεων της οικογένειας, του συλλόγου, του θεράποντος ιατρού αλλά και πολιτικών παρεμβάσεων, το Συμβούλιο αποφάσισε τη διόρθωση της αρχικής γνωμοδότησης και τη μετατροπή της από απόρριψη σε ολική έγκριση. Η οικογένεια έλαβε την ενημέρωση για την έγκριση την ημέρα της κηδείας της ασθενούς τους.
Το Α.Υ.Σ., το οποίο ως προς τα τακτικά μέλη που συνεδριάζουν δεν έχει μέλος με ειδικότητα πνευμονολόγου, αποφάσιζε σε κάθε αίτημα του θεράποντος ιατρού, το τελευταίο διάστημα της ζωής της η συγκεκριμένη ασθενής να το ζει μαρτυρικά, στερώντας της ελαφρά τη καρδία το υγρό οξυγόνο, απορρίπτοντας με πάσα έλλειψη επιστημονικότητας, τα αιτήματα του θεράποντος εξειδικευμένου πνευμονολόγου, δημόσιου νοσοκομείου και τελικά αμφισβητώντας τις ίδιες του τις αποφάσεις μετά από πολιτικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην τελευταία απορριπτική απόφαση.
Ο σεβασμός προς τον συνασθενή μας, είναι αδιαπραγμάτευτος και η απροκάλυπτη και προσβλητική αντιμετώπισή που δεχόμαστε δεν μπορεί παρά να μας δυναμώνει. Η διαδικασία χορήγησης υγρού οξυγόνου σε ασθενείς με πνευμονική ίνωση τελικού σταδίου πρέπει να αλλάξει, και καλούμε την πολιτεία να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να είναι υποστηρικτική μέχρι την τελευταία ανάσα των ανθρώπων.


Ο Πρόεδρος και ασθενής με Πνευμονική Ίνωση
Σπυρίδων Παναγιωτόπουλος
Τηλ.: 6946222444 / info@ipfgreece.gr
www.ipfgreece.gr