Συνάντηση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο RDG TEAM 6 Ιουλίου, 2023

Συνάντηση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο

Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας εκπροσώπων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Συζητήθηκαν κομβικά ζητήματα που απασχολούν τον χώρο της Υγείας όπως ο επικείμενος Νέος Υγειονομικός Χάρτης που  θα συμβάλει τα μέγιστα τόσο στη βέλτιστη διοίκηση των δομών όσο και σε μια επικαιροποιημένη καταγραφή των πραγματικών αναγκών, η υπέρογκη out of pocket συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη, οι χρόνοι αναμονής για ραντεβού σε δομές υγείας, η κάλυψη των ανασφάλιστων και οι παροχές προς ασθενείς και φροντιστές.

Από πλευράς της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες δράσεών της για τον τρέχοντα χρόνο. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η μετεξέλιξη της ιστοσελίδας greekpatientsrights.gr με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Δεικτών Ανταποκρισιμότητας του Συστήματος Υγείας στις ανάγκες πολιτών και ασθενών, που θα καταγράφει μεταξύ άλλων τους χρόνους αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία και δεδομένα από τις λίστες χειρουργείων. Ως προς την κατάρτιση των εκπροσώπων των ασθενών στα ζητήματα υγείας, δρομολογείται η ανάπτυξη της ακαδημίας ασθενών σε ευρωπαϊκά πρότυπα συνοδευόμενη από αλφαβητάρι υγείας, ενώ στο επίπεδο εγγραματοσύνης των πολιτών σχεδιάζονται ολιστικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης.

Αναφορικά με τις Σπάνιες Παθήσεις, παρουσιάστηκαν από την Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος/ Ε.Σ.Α.Ε., το έργο της κοινότητας των ασθενών και των οργανώσεών τους, η πρόοδος που γίνεται στη δημιουργία του σχετικού Μητρώου Ασθενών, το επικείμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Σπάνια Νοσήματα με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει τον σχεδιασμό αλλά και τη χρηματοδότηση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης αλλά και της ισότιμης πρόσβασης στην καινοτομία, και στην κοινωνική προστασία των ασθενών με σπάνια νοσήματα, αφού αποτελούν μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα πληθυσμού. Τέλος αναφέρθηκε η μεγάλη ανάγκη ανάπτυξης και ενδυνάμωσης των Ευρωπαϊκών Δικτύων Αναφοράς European Reference Networks (ERN) στη χώρα μας με τη συμμετοχή των ασθενών και των φορέων τους, όπως και με την ενσωμάτωση της έρευνας και των κλινικών δοκιμών στην φροντίδα των ασθενών.

Συγχαίροντας τον για την πρόσφατη βράβευσή του με το MEP Awards 2023 για την κατηγορία Health και Wellbeing από το The Parliament Magazine, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας ευχαρίστησε τον κο Κυμπουρόπουλο για την πάγια στήριξη του στα δίκαια αιτήματα των ασθενών και στο έργο της Ένωσης, με αμφότερες τις πλευρές να συμφωνούν σε μια νέα συνάντηση, προκειμένου να εξεταστούν κοινές συνέργειες στο προσεχές μέλλον.

Την Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκπροσώπησαν οι κύριοι Νίκος Δέδες, Πρόεδρος, Δημήτρης Αθανασίου, Μέλος Δ.Σ. και Πρόεδρος της Ένωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδος, Αναστάσιος Σαμουηλίδης, Υπεύθυνος Δημοσίων Υποθέσεων και Βασίλης Γράβαρης, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας.